روش های تشخیص سرطان
به کمک پیشرفت های تکنولوژی در بیوانفورماتیک و تکنیک های مولکولی، اطلاعات زیادی بدست آمده که در شناخت زودرس بیماری سرطان کمک خواهد کرد و همچنین غربالگری به موقع برای بعضی از سرطان ها کمک موثری در تشخیص زودرس آن می نماید. اثرات داروها را روی بیماری های سرطان می توان مدیریت و حتی عوارض جوانبی آنها را پیش بینی کرد. در سال های اخیر مطالعات ژنتیک مولکولی، اساس مکانیسم ایجاد سرطان های مختلف را توجیح کرده و همچنین عوامل محیطی که باعث موتاسیونهای ژنتیکی میشوند در حال شناسایی هستند.
محققان با استفاده از روشهای مختلف مولکولی قادرند تا قدرت بیان ژنها و پروتئینهای معیوب را تعیین نمایند.همچنین یافتن بیومارکرهای جدید که شاخص یک نوع سرطان هستند، در تشخیص زودرس و معالجه به موقع بیماری سرطان کمکهای شایان توجهی را می نماید. پس از تعیین شکلهای فضایی پروتئینهای معیوب، میتوان داروهای ضد سرطان جدیدی را ساخت که بتواند سلولهای در حال سرطانی شدن را هدف قرار بدهند تا از تولید و رشد آنها به سلولهای سرطانی جلوگیری شود.در نهایت، نتیجه کلی مطالعات مولکولی این است که سرطان ها جز بیماری های ژنتیکی هستند.
چه روش های درمانی در حال حاضر برای سرطان وجود دارد؟
روشهای درمانی زیادی برای کنترل سرطان وجود دارد که باتوجه به نوع و میزان پیشرفت آن متفاوت خواهد بود. به طور کلی این روشها یا به درمان میانجامند و یا سرعت پیشرفت بیماری را کاهش میدهند. روشهای مختلفی مانند جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی، دارو درمانی و … وجود دارد؛ معمولاً جراحی در مراحل اولیه سرطان انجام میشود و گاهی لازم است برای درمان نوع خاصی از سرطان از ترکیبی از روشهای موجود استفاده شود.
شناسایی همه عوامل محیطی و ژنهای کلیدی یک نقشه جامعه از محیط و سلول به ما میدهد که بکوشیم از سه طریق پاکیزگی محیط زیست، ژن درمانی و دارو درمانی از رشد و پیشرفت این بیماری مهلک جلوگیری نماییم.
منابع:
- Baak JP, Path FR, Hermsen MA, Meijer G, et al. Genomics and proteomics in cancer. Eur J Cancer. 2003; 39: 1199-1215
- Scarpa A, Moore PS, Rigaud G, Meenestrina F. Genetic in primary mediastinal B-cell lymphoma: an updata. Leukemia & Lymphoma. 2001; 411(2): 47-53.
- Tachdjian G, Aboura A, Lapierre JM, Viguei F. Cytogenetic analysis from DNA by comparative genomic hybridization. Ann Genet. 2002; 43: 147-154.